Svært ved at falde til ro om aftenen? Her er 5 gode tips der kan gøre det lidt nemmere

En god natssøvn har stor betydning for hvordan dit humør er og hvordan din hjerne og krop fungerer. Hvis du hver aften kæmper med at falde i søvn kan det derfor påvirke dig meget. De fleste har nok prøvet at ligge og kigge op i loftet i timevis, inden man endelig falder i søvn.

Det kan være meget frustrerende at ligge og vende og dreje sig uden at kunne falde i søvn, og næste dag vågne op uoplagt. Der findes heldigvis mange ting, som du kan gøre for hurtigere at falde til ro om aftenen, så du kan fungere optimalt i løbet af dagen. Nedenfor finder du 5 tips til, hvordan du lettere kan falde i søvn om aftenen.

Få styr på tankerne

En af de ting, der kan forstyrre din nattesøvn er bekymringer og tunge tanker. Har du tendens til at ligge og spekulere over de samme ting i flere timer, så du ender med at ligge søvnløs, så kan det være en god idé at skrive dine tanker ned. I stedet for at lade dine tanker vokse og køre i ring kan du få tankerne ud af hovedet ved at få dem skrevet ned på et stykke papir.

Har du svært ved at sove, så placer en blok og en blyant på dit sengebord. På den måde kan du nemt få skrevet dine tanker ned og kigge på dem næste dag. De fleste tanker og problemer kan være umulige at løse og det kan derfor give meget ro at få skrevet dem ned. Ofte vil du også opleve at du vil se tingene mere klart, når du først har fået lov at sove lidt på tankerne.

Lyt til afslappende musik eller en beroligende lydbog

Når du skal sove handler det om at få din krop til at slappe mest muligt af. Ligesom det kan være en god idé at have en notesblok liggende ved siden af sin seng til at skrive sine tanker ned i, så kan det være en god idé at lytte til noget musik eller en lydbog for at distrahere dine tanker og få din hjerne til at slappe af.

Ved at lytte til en lydbog kan du fokusere din opmærksomhed på noget andet end dine tanker, hvilket kan være en god måde at koble af på. Vælger du at lytte til en lydbog, når du skal sove kan det være irriterende at skulle finde ud af, hvor i bogen man nåede til inden man faldt i søvn.

For at løse dette problem har langt de fleste lydbogsapps en sleep-timer, der gør, at bogen automatisk sættes på pause efter eksempelvis 30 minutter, eller hvor lang tid du vælger at indstille den til. På den måde er du sikker på at du ikke går glip af nogle spændende passager i den bog, som du vælger at lytte på, når du skal falde til ro. Derudover findes der flere tjenester, der tilbyder gratis lydbøger, så du kan nemt afprøve om at lytte til lydbøger vil hjælpe dig med at falde til ro om aftenen.

Skru ned for koffeinen

Det er nok ikke en overraskelse, men kaffe, cola og energidrikke bidrager ikke på en god måde til at falde til ro om aftenen. Hvis du vil gøre dig selv en tjeneste ift. at falde hurtigere i søvn er det derfor en rigtig god idé at droppe drikkevare, der indeholder koffein i mindst et par timer inden sengetid.

Det kan tage lang tid for din krop at forbrænde koffeinen, så du bør derfor være opmærksom på, hvor meget koffein du indtager i løbet af dagen, da et par kopper kaffe, en energidrik og cola, som er blevet indtaget sidst på eftermiddagen sagtens kan have betydning for, om du ligger og vender og drejer dig, når du prøver at sove omkring kl.23.00.

Få en sund søvnrytme

Din krop har et indre ur, som nulstilles hver dag. Det er derfor en god idé at have en vis grad af regelmæssighed i sine søvnvaner. At gå i seng og stå op på samme tid hver dag kan have betydning for hvor let du har ved at falde til ro. Det kan være svært i starten at vænne sig til at have en fast døgnrytme, hvis man ikke har været vant til det, men det kan virkelig hjælpe, hvis du har problemer med at falde til ro om aftenen. Derudover kan det være en god idé at droppe eftermiddagsluren, hvis du kan undvære den, da lange lure forstyrrer din søvnrytme.

Har du svært ved at falde i søvn om aftenen kan det derfor være en god idé at bide trætheden i sig, når den melder sig om eftermiddagen og i stedet vente med at sove til om aftenen.

Skru ned for temperaturen

Har du problemer med at falde i søvn om aftenen kan det måske hjælpe dig at skrue ned for temperaturen i dit soveværelse. De fleste sover nemlig bedre, hvis der er en behagelig og kølig temperatur i rummet. Det kan derfor være en god idé at vænne sig til at skrue lidt ned for radiatorerne i rummet og få luftet ud inden du går i seng.

Det tager ikke lang tid, men du vil måske opleve, at hvis du åbner vinduet 5-10 minutter inden sengetid eller sover med vinduet på klem, vil du have lettere ved at falde til ro om aftenen.

Menu
Top